POLITYKA PRYWATNOŚCI

Prosimy o zapoznanie się z niniejszą Polityką w celu zrozumienia naszych działań dotyczących Twoich danych osobowych i sposobu ich przetwarzania. Korzystając ze strony internetowej pod nazwą „MY dla WAS” wyrażasz zgodę na postanowienia zawarte w niniejszej Polityce.

Administratorem i właścicielem strony internetowej dostępnej pod adresem: https://fundacjansl.pl/my-dla-was/ jest Fundacja Najważniejsi są Ludzie, z siedzibą w Warszawie, przy ul.  Grzybowskiej 56, 00-844 Warszawa.

1. Zakres niniejszej Polityki

Fundacja Najważniejsi są Ludzie przykłada dużą wagę do ochrony Twojej prywatności. Pragniemy zapewnić, że traktujemy Twoje dane ze starannością i uwzględnieniem zobowiązań wynikających z obowiązujących przepisów dotyczących ochrony danych osobowych.

Niniejsza polityka opisuje rodzaje danych, jakie możemy od Ciebie zbierać lub jakie możesz przekazywać nam oraz zasady ich zbierania, wykorzystywania, przetwarzania, ujawniania
i ochrony.

Niniejsza Polityka obejmuje zarówno nasze procedury online, jak i offline dotyczące gromadzenia danych.

Polityka obowiązuje wszystkich osoby odwiedzające stronę pod nazwą „MY dla WAS”.

Prosimy o zapoznanie się z treścią niniejszej Polityki, a także z zasadami, które mogą obowiązywać w przypadku korzystania ze strony. Niniejsza Polityka może ulegać zmianom, zatem prosimy regularnie odwiedzać naszą stronę internetową.

Na stronie mogą znajdować się linki do stron internetowych innych podmiotów. Podmioty te mogą mieć własną politykę prywatności, z którą należy się zapoznać. Nie ponosimy odpowiedzialności za praktyki dotyczące prywatności stron trzecich.

Niezależnie od postanowień niniejszej Polityki, w niektórych sytuacjach możemy wystąpić o Twoją wyraźną i dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych, jeżeli zgoda taka jest wymagana na mocy prawa.

1. Definicje

Administrator strony – podmiot odpowiedzialny za funkcjonowanie strony internetowej i treści na niej zamieszczane. Administratorem strony jest Fundacja Najważniejsi są Ludzie;

Administrator danych osobowych – podmiot ustalający cele i sposoby przetwarzania danych osobowych: Fundacja Najważniejsi są Ludzie;

Użytkownik – każda osoba przebywająca na stronie i korzystający z niej;

Strona – witryna internetowa dostępna pod adresem: https://fundacjansl.pl/my-dla-was/;

RODO – oznacza Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady EU 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych).

• Przetwarzanie danych osobowych

Korzystając ze strony, w tym kontaktując się z Nami możesz przekazywać nam swoje dane osobowe.

Poniżej przekazujemy informacji dotyczące przetwarzania danych osobowych dla osób kontaktujących się z Nami i korzystającymi ze strony Projektu.

Szczegółowe zasady przetwarzania danych osób biorących udział w rekrutacji w ramach Projektu oraz zakwalifikowanych do Projektu zawarte zostały Klauzulach informacyjnych, które przekazywane są na etapie zbierania danych oraz na końcu niniejszej Polityki.

1. DANE ADMINISTRATORA DANYCH

Administratorem danych osobowych, zgodnie z art. 4 pkt. 7 RODO jest Fundacja Najważniejsi są Ludzie, z siedzibą w Warszawie,  przy ul.  Grzybowskiej 56, 00-844 Warszawa, tel.: 48 797 947 206; 48 690 311 591, 48 517 263 186, e-mail: kontakt@fundacjansl.pl.

1. PUNKT KONTAKTOWY

w sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych. Kontakt możliwy jest za pośrednictwem adresu e-mail: kontakt@fundacjansl.pl.

1. ODBIORCY DANYCH OSÓB KONTAKTUJĄCYCH SIĘ Z NAMI

Odbiorcami danych osobowych mogą być:

1. osoby upoważnione przez Administratora – pracownicy oraz współpracownicy;
  2. podmioty, którym Administrator powierzył przetwarzanie danych osobowych (podmioty przetwarzające) w szczególności: podmioty świadczące usługi związane
    z realizacją i obsługą Projektu – Wykonawcy na podstawie zawartych umów;
  3. podmioty, którym Administrator zobligowany jest udostępnić dane na podstawie przepisów prawa.

1. PRZEKAZYWANIE DANYCH DO PAŃSTWA TRZECIEGO LUB ORGANIZACJI MIĘDZYNARODOWEJ

Przetwarzane dane osobowe nie są przekazane do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej w ramach świadczonych usług i korzystania ze strony pod nazwą  „MY dla WAS”.

1. OKRES PRZECHOWYWANIA DANYCH

Dane osobowe będą przetwarzane przez Administratora w związku z kontaktem do czasu załatwienia sprawy, udzielania odpowiedzi na otrzymane zapytanie, a następnie przez okres archiwizacji tj. okres do zakończenia realizacji Projektu.

1. PRAWA OSÓB, KTÓRYCH DANE DOTYCZĄ:
  1. Prawo dostępu do treści swoich danych osobowych (art. 15 RODO);
  2. Prawo do sprostowania nieprawidłowych i uzupełnienia brakujących danych (art. 16 RODO);
  3. Prawo żądania usunięcia danych – tzw. „prawo do bycia zapomnianym” (art. 17 RODO), w przypadku gdy:
  • dane osobowe nie są już niezbędne do celów, w których zostały zebrane lub
    w inny sposób przetwarzane,
  • osoba, której dane dotyczą, cofnęła zgodę, na której opiera się przetwarzanie i nie ma innej podstawy prawnej przetwarzania,
  • osoba, której dane dotyczą, wnosi sprzeciw wobec przetwarzania,
  • dane osobowe były przetwarzane niezgodnie z prawem,
  • dane osobowe muszą zostać usunięte w celu wywiązania się z obowiązku prawnego.
  1. Prawo żądania ograniczenia przetwarzania danych (art. 18 RODO) w przypadku gdy:
  • osoba, której dane dotyczą, kwestionuje prawidłowość danych osobowych,
  • przetwarzanie jest niezgodne z prawem, a osoba, której dane dotyczą, sprzeciwia się usunięciu danych osobowych, żądając w zamian ograniczenia ich wykorzystywania,
  • Administrator nie potrzebuje już danych osobowych dla swoich celów, ale są one potrzebne osobie, której dane dotyczą, do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń,
  • osoba, której dane dotyczą, wniosła sprzeciw wobec przetwarzania – do czasu stwierdzenia, czy prawnie uzasadnione podstawy po stronie Administratora są nadrzędne wobec podstaw sprzeciwu osoby, której dane dotyczą.
  1. Prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych (art. 21 RODO), co oznacza, iż niezależnie od praw wymienionych w niniejszym dokumencie osoba, której dane dotyczą może w dowolnym momencie wnieść sprzeciw wobec przetwarzania danych osobowych przez Administratora w oparciu o prawnie uzasadniony interes Administratora, w tym na potrzeby marketingu bezpośredniego. Sprzeciw jest dla Administratora wiążący, chyba że Administrator wykaże istnienie ważnych, prawnie uzasadnionych podstaw do przetwarzania, nadrzędnych wobec interesów, praw
    i wolności osoby, której dane dotyczą lub istnienie podstaw do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń;
  2. Prawo żądania przeniesienia danych przetwarzanych w sposób zautomatyzowany, gdy są one przetwarzane przez Administratora na podstawie zgody lub umowy (art. 20 RODO), co oznacza, iż osoba, której dane dotyczą prawo żądać, by dane osobowe zostały przesłane przez Administratora bezpośrednio innemu administratorowi, o ile jest to technicznie możliwe;
  3. Prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność

1. SKARGA DO ORGANU NADZORCZEGO

Jeżeli osoba, której dane dotyczą uzna, że przetwarzanie danych osobowych odbywa się
z naruszeniem przepisów RODO, przysługuje jej prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym obecnie jest Prezes Urzędu Ochrony Danych.

1. DOBROWOLNOŚĆ PODANIA DANYCH

Podanie danych osobowych w przypadku kontaktu, przesłania zapytania w celu uzyskania informacji jest dobrowolne, jednakże w niektórych sytuacjach może być niezbędne dla udzielania właściwej odpowiedzi lub odpowiedniego rozpatrzenia sprawy.

IV. Bezpieczeństwo danych

Dane Użytkownika są przechowywane i chronione z należytą starannością, zgodnie
z wdrożonymi procedurami wewnętrznymi Administratora. Administrator przetwarza informacje o Użytkowniku przy użyciu odpowiednich środków technicznych i organizacyjnych spełniających wymagania przepisów prawa powszechnie obowiązującego, w szczególności przepisów o ochronie danych osobowych. Środki te mają na celu przede wszystkim zabezpieczenie danych osobowych Użytkowników przed dostępem osób nieupoważnionych. W szczególności, dostęp do danych osobowych Użytkowników mają jedynie osoby upoważnione, które są zobowiązane do zachowania tych danych w tajemnicy.

Użytkownik powinien jednocześnie dochować staranności w zabezpieczeniu swoich danych osobowych przekazywanych w ramach sieci Internet, w szczególności nie ujawniać swoich danych logowania osobom trzecim, stosować zabezpieczenia antywirusowe oraz aktualizować oprogramowanie.

V. Prawa autorskie

Wszystkie treści umieszczone na Stronie stanowią przedmiot praw autorskich Administratora (np. zdjęcia, teksty, video) i podlegają ochronie na mocy przepisów prawa. Administrator nie wyraża zgody na kopiowanie tychże treści w całości lub części bez jego wyraźnej, uprzedniej zgody.

Treści umieszczone na Stronie są aktualne na dzień ich zamieszczenia, chyba że wskazano inaczej.

Podobnie jak większość stron internetowych, Strona pod nazwą „MY dla WAS”  korzysta

4. dostosowania zawartości stron internetowych do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  5. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy korzystają ze strony internetowej, co umożliwia ulepszanie ich struktury
    i zawartości;
  6. utrzymanie sesji Użytkownika (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie ponownie wpisywać loginu i hasła.

Rodzaj

Cel zapisania

intro

trwały

Informacja o preferencjach użytkownika dotyczących wyświetlania/  nie wyświetlania intro na stronie www.

CMS

sesyjny

Przechowuje identyfikator sesji.

lang

Wersja językowa strony.

kontenerIdBloku

trwały

Informacja związana z jednorazowym wyświetleniem banneru  popup.

w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

VII. Aktualizacje naszej Polityki

Treść niniejszej Polityki w każdym czasie może ulec zmianie, o czym będziemy na bieżąco informować.

Klauzula informacyjna
Administratora Danych Osobowych w ramach Projektu
„MY dla WAS – program wsparcia dla wykluczonych rodzin i uchodźców wojennych z Ukrainy”

Klauzula przeznaczona jest dla osób biorących udział w rekrutacji do Projektu oraz dla osób zakwalifikowanych do Projektu

Zgodnie z wymaganiami art. 13 lub 14 ust. 1 i 2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego
i Rady (UE) nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych
w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO) uprzejmie informujemy:

• Administratorem danych osobowych zgodnie z art. 4 pkt. 7 RODO jest Fundacja Najważniejsi są Ludzie, z siedzibą w Warszawie, przy ul.  Grzybowskiej 56, 00-844 Warszawa. Kontakt z Administratorem możliwy jest za pośrednictwem numerów telefonów: 48 797 947 206; 48 690 311 591, 48 517 263 186, adresu e-mail: kontakt@fundacjansl.pl lub listowanie na adres siedziby Administratora.
  • Administrator wyznaczył punkt kontaktowy, z którym mogą się Państwo skontaktować w sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych. Kontakt możliwy jest za pośrednictwem adresu e-mail: kontakt@fundacjansl.pl
  • Administrator będzie przetwarzać Pani/Pana dane w następujących celach:
  1. przeprowadzenia rekrutacji uczestników w ramach prowadzonego Projektu zgodnie z jego Regulaminem (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. b RODO);
  2. przeprowadzenia oceny spełniania wymagań przez kandydatów na podstawie przepisów prawa (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. c RODO, art. 9 ust.
    2 lit. g RODO);
  3. w przypadku osób, pozytywnie zrekrutowanych do Projektu, dane będą przetwarzane w celu udzielania wsparcia, monitorowania, sprawozdawczości, komunikacji, publikacji, ewaluacji, zarządzania finansowego, weryfikacji
    i audytów oraz do celów określania kwalifikowalności uczestników na podstawie przepisów prawa (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. c RODO);

przepisy prawa, o których mowa w punktach b) i c):

• Ustawa z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego
    i o wolontariacie;
  • Ustawa z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych;
  • Ustawy z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości;
  • Regulamin konkursu Rządowego Programu NOWEFIO na lata 2021-2030, edycja 2023” – dostępny na stronie internetowej Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego: niw.gov.pl;
  • Rządowy Program Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030.
  1. bieżącego kontaktu związanego z realizacją Projektu (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. f RODO);
  2. wewnętrznych celów administracyjnych – prowadzenia statystyk, raportowania (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. f RODO).
  • Kategorie danych

W ramach Projektu będą przetwarzane dane podane w Formularzu zgłoszeniowym,
a w przypadku zakwalifikowania do Projektu dane związane z uczestnictwem
w Projekcie.

• Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych w związku z realizacją celów wskazanych
    w punkcie 3 mogą być:
  1. Personel Administratora;
  2. Podmioty, którym Administrator powierzył przetwarzanie danych osobowych (podmioty przetwarzające) w szczególności: podmioty świadczące usługi związane z realizacją i obsługą Projektu – Wykonawcy na podstawie zawartych umów;
  3. Podmioty, którym Administrator zobowiązany jest udostępniać dane na podstawie przepisów prawa np. uprawnione organy państwa, organy ścigania;
  4. Instytucji odpowiedzialnej za rozliczenie środków udzielonych na wsparcie
    w ramach Projektu – Narodowemu Instytutowi Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego jako odrębnemu Administratorowi, który otrzymuje dane osobowe uczestników na podstawie przepisów prawa.
  • Pani/Pana dane osobowe nie będą przekazane do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej.
  • Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez Administratora w okresie niezbędnym do realizacji celów wskazanych w punkcie 3 tj.: w związku z procesem rekrutacji, do czasu zakończenia procesu rekrutacji, po tym czasie przez okres oraz
    w zakresie wymaganym przez przepisy prawa dla celów archiwizacyjnych i rozliczenia funduszy w ramach Projektu. W przypadku osób zakwalifikowanych do Projektu przez okres trwania Projektu, a następnie przez czas niezbędny do rozliczenia środków finansowych w ramach prowadzonego Projektu.
  • Przysługują Pani/Panu następujące prawa:
  1. prawo dostępu do treści danych, na podstawie art. 15 RODO;
  2. prawo do sprostowania danych, na podstawie art. 16 RODO;
  3. prawo do usunięcia danych, na podstawie art. 17 RODO;
  4. prawo do ograniczenia przetwarzania danych, na podstawie art. 18 RODO;
  5. prawo do przenoszenia danych, na podstawie art. 20 RODO;
  6. prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, na podstawie art. 21 RODO;
  7. prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu
    na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem, jeżeli przetwarzanie odbywa się na podstawie wydanej uprzednio zgody na przetwarzanie na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO.
  • Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego – o ile uzna Pan/Pani, że przetwarzanie danych osobowych odbywa się z naruszeniem przepisów RODO.
  • Podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest niezbędne do rozpatrzenia zgłoszenia do udziału w Projekcie, a następnie do udziału w Projekcie.